Koekoeksklok kopen keuzegids

De koekoeksklok is een waar cultureel icoon van Duitsland. Deze indrukwekkende uurwerken stammen vermoedelijk uit het Zwarte Woud in Duitsland in het midden van de jaren 1700, terwijl het oorspronkelijke ontwerp al in 1600 werd bedacht. Vandaag de dag worden de traditionele koekoeksklokken nog steeds gemaakt door een aantal verschillende bedrijven in het Zwarte Woud, waarvan sommige inmiddels de 6e generatie klokkenmakers zijn, in gebouwen waar al honderden jaren koekoeksklokken worden gemaakt.

Als u ooit onze fysieke winkel hebt bezocht, bent u begroet door muren en muren met honderden koekoeksklokken van alle soorten – verschillende kleuren, vormen en maten in een reeks verschillende ontwerpen. Of misschien hebt u ons koekoeksklokkenassortiment bekeken binnen onze webshop Koekoeksklok.com, en werd u geconfronteerd met meer dan 200 verschillende opties! Het kopen en leren kennen van koekoeksklokken kan in het begin nogal overweldigend lijken, maar wees gerust het hele proces kan worden opgedeeld in een paar eenvoudige stappen die gemakkelijk te volgen zijn. Waar te beginnen?

Er zijn twee soorten koekoeksklokken: mechanische of op batterijen. Wat is het verschil tussen die twee?

Laten we beginnen met mechanische koekoeksklokken.

Wanneer u een mechanische koekoeksklok koopt bij Koekoeksklok.com, bent u verzekerd van een product dat authentiek is, rechtstreeks uit Duitsland komt en van de hoogste kwaliteit is. Deze prachtige en unieke handgesneden klokken dateren uit het begin van de 18e eeuw en worden vandaag de dag nog steeds vervaardigd in het Zwarte Woud.

1 dag of 8 dagen beweging

Mechanische koekoeksklokken worden aangedreven door een gewicht en zijn verkrijgbaar met een uurwerk van 1 dag of 8 dagen. Het enige waarnaar dit verwijst is hoe vaak u de gewichten moet opwinden – een proces dat plaatsvindt door eenvoudigweg aan de ketting naast het gewicht te trekken om het terug te brengen naar de uitgangspositie. De naam spreekt voor zich: 1 dag-uurwerken moeten eens per 24 uur worden opgewonden, terwijl 8 dagen-uurwerken eens per week moeten worden opgewonden. De twee types zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden: koekoeksklokken met een 1-daags uurwerk hebben kleinere, dunnere gewichten, terwijl een 8-daagse klok grotere, dikkere gewichten heeft.

Geluidsopties

Mechanische koekoeksklokken kunnen worden uitgeschakeld met een handmatige aan/uit-hendel aan de zijkant, en sommige modellen hebben ook een automatische nachtuitschakeling. Dit betekent dat u de koekoek en de muziek volledig kunt uitschakelen terwijl de slinger en de wijzers blijven lopen, of in het geval van de automatische nachtuitschakeling schakelt hij de koekoek en de muziek uit van 20.00 tot 8.00 uur, zodat u rustig kunt slapen voordat u de volgende ochtend weer begint.

Twee of drie gewichten

Mechanische koekoeksklokken hebben twee of drie gewichten; twee gewichten voor alleen de koekoek en drie gewichten als uw koekoeksklok muziek afspeelt. Eén gewicht bedient het uurwerk en de wijzers die de tijd aangeven, terwijl het tweede gewicht het koekoeksroepmechanisme aandrijft. Het koekoeksgeluid wordt voortgebracht door blaasbalgen die lucht door twee fluiten persen, waardoor respectievelijk het ‘kook’- en ‘kuch’-geluid ontstaat. Als u bij uw mechanische koekoeksklok ook voor muziek kiest, drijft het derde gewicht een traditioneel mechanisch speeldoosmechanisme aan met een gependelde cilinder die noten op een “kam” plukt om een melodie te produceren. Klokken met muziek voor 1 dag spelen muziek op het hele en het halve uur, terwijl klokken met muziek voor 8 dagen alleen muziek spelen op het hele uur.

Onderhoud van de klok

Behalve afstoffen is er weinig regelmatig onderhoud nodig. Wij raden u aan het snijwerk en de kast van uw koekoeksklok voorzichtig af te stoffen met een zachte verfkwast. Bij goed onderhoud kunt u verwachten dat uw mechanische koekoeksklok vele jaren meegaat.

Batterij koekoeksklokken

Als u op zoek bent naar iets dat gemakkelijker te bedienen is dan een traditionele mechanische koekoeksklok, overweeg dan een quartz koekoeksklok op batterijen. Deze uurwerken zijn de laatste jaren sinds de jaren negentig populair geworden. Deze koekoeksklokken worden aangedreven door een modern kwartsuurwerk, dat werkt op batterijen. In tegenstelling tot mechanische koekoeksklokken hoeven deze klokken nooit te worden opgewonden en zijn ze voorzien van sierlijke of decoratieve gewichten en kettingen die louter decoratief zijn en geen functie hebben voor het functioneren van de klok zelf.

Geluidsopties

Koekoeksklokken op batterijen zijn verkrijgbaar met of zonder muziek; de modellen met muziek spelen traditionele melodieën die elkaar elk uur afwisselen. Bij de meeste klokken roept de koekoek elk uur.

Net als bij hun mechanische tegenhanger hebben de meeste koekoeksklokken op batterijen ook de mogelijkheid om het geluid handmatig uit te schakelen, en ze beschikken ook over een lichtsensor voor automatische uitschakeling ’s nachts om u een goede nachtrust te garanderen als het donker is, voordat ze de volgende ochtend weer beginnen. De muziek kan onafhankelijk van de koekoeksklok worden uitgeschakeld, zodat het mogelijk is van de koekoeksklok te genieten en de muziek uitgeschakeld te laten.

Hoe weet u welk type koekoeksklok het beste bij u past?

Mechanische koekoeksklokken

Mechanische koekoeksklokken zijn de beste optie voor wie waarde hecht aan mechaniek, traditie en hoogwaardig vakmanschap. Ze zijn zeer geschikt voor wie actief wil blijven met de klok door elke dag of elke week de gewichten op te winden.

Batterij koekoeksklokken

Aan de andere kant is een koekoeksklok op batterijen handiger voor zowel de oudere als de jongere bevolking, en voor degenen die het gewoonweg te druk hebben om eraan te denken de klok elke dag of één keer per week op te winden. Want u hoeft alleen maar elk jaar de batterijen te vervangen.

Beste koekoeksklok kopen? Bij Koekoeksklok.com slaagt u altijd!

Het lijdt geen twijfel dat koekoeksklokken ware kunstwerken zijn die met hun nauwkeurige tijdmetingsmechanismen een vleugje intrige toevoegen aan elk huis. Als u op zoek bent naar een authentieke Duitse koekoeksklok, zoek dan niet verder dan Koekoeksklok.com, dé gespecialiseerde webshop in Nederland. Al onze koekoeksklokken worden gemaakt in Duitsland en zijn van de hoogste kwaliteit. U bent verzekerd van kwaliteit, of u nu kiest voor een batterij– of een mechanisch model, traditioneel of modern design, en ze vormen allemaal uitstekende cadeau-ideeën en gespreksonderwerpen.