Veelgestelde vragen

1. Wie heeft de koekoeksklok uitgevonden?

De koekoeksklok is afkomstig uit het Zwarte Woud in Duitsland waar deze tussen het jaar 1730 en 1750 werd uitgevonden door de klokkenmaker Franz Anton Ketterer.

2. Waar worden koekoeksklokken gemaakt?

Koekoeksklokken komen oorspronkelijk uit de streek van het Zwarte Woud in Duitsland en worden daar nog steeds geproduceerd door de Verein die Schwarzwalduhr (VdS) wat in het Nederlands zoveel betekent als de klokkenvereniging van het Zwarte Woud. Deze regio staat bekend om kwaliteitsuurwerken, wat te zien is aan het traditionele Duitse vakmanschap en de techniek die in elk stuk wordt gebruikt.

3. Hoe werkt de koekoeksroep?

Naast de prachtige ontwerpen zijn koekoeksklokken natuurlijk ook beroemd om hun beruchte koekoeksroep. Maar hoe werken ze? Elke unieke roep wordt volledig voortgebracht door het uurwerk van de klok. Als de wijzers bewegen en de lucht zich vult in de twee kamers, wordt het eruit geperst door een fluitachtig mechanisme dat het “koekoeks”-geluid voortbrengt.

4. Van welke houtsoort zijn ze gemaakt?

De belangrijkste houtsoort voor traditionele koekoeksklokken is afkomstig van de lindeboom die overal in het Zwarte Woud voorkomt. Soms wordt ook esdoorn gebruikt. Beide worden gekozen vanwege hun kwaliteit en het gemak waarmee ze gesneden kunnen worden.

5. Is het lastig een koekoeksklok in te stellen en op te hangen?

Het instellen van een koekoeksklok is eenvoudig en vanzelfsprekend. Volg de bijgeleverde handleiding. Hang de klok waterpas en trek het gewicht omhoog, uw koekoeksklok is nu functioneel.

6. Vereisen ze veel zorg of onderhoud?

Voor het grootste deel alleen af en toe afstoffen. Het is aan te raden om voor de buitenkant een verfkwast te gebruiken. Open af en toe het deksel aan de achterkant en verwijder stof en andere ophopingen. Laat het uurwerk om de 3 tot 5 jaar oliën.

7. Hebben mechanische koekoeksklokken batterijen nodig?

Nee, mechanische klokken draaien volledig op de werking van de vallende gewichten. Ze moeten één keer per dag of één keer per week opgewonden worden, afhankelijk van het mechanisme.

8. Wat is het verschil tussen een mechanische en een kwarts koekoeksklok?

Quartz koekoeksklok
Een quartz koekoeksklok, in het Nederlands ook wel kwarts koekoeksklok, is een koekoeksklok met een uurwerk dat functioneert op batterijen. De gewichten en kettingen bij deze klok zijn van kunststof en voor de sier.

Mechanische koekoeksklok
Een mechanische koekoeksklok is een koekoeksklok met een mechanisch uurwerk, verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Hiervan moeten de gewichten, afhankelijk van de uitvoering, 1x per dag of 1x per 8 dagen worden opgetrokken.

9. Gaan koekoeksklokken ’s nachts af?

Veel mensen maken zich zorgen over koekoeksklokken die ’s nachts afgaan. Gelukkig hebben de meeste koekoeksklokken een nachtuitschakeling waarmee je de koekoeksklok (tijdelijk) tot zwijgen kunt brengen wanneer en zolang u wilt. Deze functie staat vermeld in onze productbeschrijvingen van onze webshop koekoeksklok.com.

10. Waarom hebben sommige koekoeken 2 gewichten en andere 3?

Als een koekoeksklok 3 gewichten heeft, speelt hij muziek. Als een koekoek twee gewichten heeft, speelt hij geen muziek. Een extra gewicht is nodig om de muziekdoos te bedienen. Elk afzonderlijk gewicht heeft zijn eigen doel – één bedient de klok, één de koekoek, en het derde de muziek (soms ook met bewegende figuurtjes).

11. Klinken alle koekoeksroepjes hetzelfde?

Nee – Het koekoeksgeluid ontstaat door het pompen van een paar balgen als de koekoeksvogel tevoorschijn komt. Als die balgen groter of kleiner zijn, produceren ze een wisselend koekoeksgeluid. Grotere balgen maken een diepere roep en kleinere balgen een hogere roep. Verschillende klokken hebben ook verschillende acties. Soms is de koekoek heel snel, soms langzamer. Handgesneden betekent oneindig veel variatie.

12. Is het verstandig een koekoeksklok te kopen als ik huisdieren of kleine kinderen heb?

Absoluut! Het is aan te raden de koekoeksklok iets hoger op te hangen dan u normaal zou doen. U kunt ook de basis van de kettingen vasthaken aan de bovenkant van het bijbehorende gewicht, waardoor de lengte van de ketting korter wordt.

13. Moet ik de tandwielen of kettingen oliën?

Dat zal waarschijnlijk nooit nodig zijn. Wanneer een klok wordt geolied, worden alleen de tandwielen geolied, waarna de olie overgaat op de kettingen. De speciale minerale klokolie bindt zich moleculair aan het metaal en kan tientallen jaren meegaan. Eén belangrijke opmerking over de olie – hang uw klok nooit boven of naast een werkende open haard. Door de hitte kan de olie uit de tandwielen na verloop van tijd verbranden of verdampen, waardoor de levensduur afneemt. Uiteindelijk moet u nooit iets aan de binnenkant van een koekoeksklok doen zonder een vakman te raadplegen.